Doorgaan naar hoofdcontent

en opeens zit je eerste trail erop

ze hadden me allemaal gewaarschuwd: je gaat dit leuk vinden, trailrunning is gaaf, een trail is zoveel mooier dan een rondje door de stad. ik had steeds een beetje meewarig geknikt, want lopen over fiets- en voetpaden en geasfalteerde wegen was mijn wereld.

bos- en zandpaden waren om over te wandelen en bij elke plas water zocht ik als aangeschoten wild naar de eerste de beste ontsnappingsroute. en over modder had ik het liever helemaal niet.

je weet niet wat je mist...

en dus stond ik zaterdag, dank je wel rinske, voor het eerst aan de start van een trailrun van 18 kilometer. de echte diehards kozen voor 28 of 44 kilometer.

of ik er geen zin in had? integendeel. ik zou deelgenoot worden van bijna 75 jaar geschiedenis, want ik volgde de route van geallieerden die vanaf de ginkelse heide (ik mocht op papendal beginnen - 44 kilometer door bos en over heide was te veel van het goede) hun weg zochten naar 'de brug' in arnhem.

ik beleefde market garden, een beetje, een heel klein beetje.

wij lopers kregen bij de start een houten kruis mee, dat we achter konden laten bij de airborne begraafplaats in oosterbeek of op een andere plek die we geschikt achtten; we mochten het ook als aandenken houden en meenemen naar huis, hoorden we bij de briefing.

de trail kwam langs airborne museum hartenstein in oosterbeek, ik was er nog nooit geweest. de villa was ten tijde van market garden het hoofdkwartier van de geallieerde strijdkrachten. we konden verderop bijna pootje baden in de rijn, zo dicht kwamen we er bij in de buurt.



via de spoorlijn tussen arnhem en nijmegen ging de route weer omhoog en we maakten een lus richting de begraafplaats; er liggen bijna 1800 gesneuvelde geallieerden. we liepen de begraafplaats op, sommigen liepen helemaal naar achteren. ik besloot vooraan te blijven en liep even naar rechts om enkele graven te bekijken. de eerste steen die ik zag was die van james william hope, hij was 34 jaar oud toen hij stierf.

ik sprak kort daarna met trailrunner en hardloopmaatje corine, vrijwilligster bij de verzorgingspost op de parkeerplaats. hope, de eerste naam die ik zag. bizar, zei ik. wat betekende dat?

ik moest nog ruim 6 kilometer, een fraai stuk door het landgoed mariëndaal en daarna de laatste kilometers door de stad arnhem naar de voet van de john frostbrug, de brug die voor de geallieerden onneembaar bleek.

de oorlog zou nog maanden duren.

maar ik liep er gisteren, samen met al die honderden anderen, in vrijheid. en daar hadden die mannen, die ik een uur daarvoor op de war cemetery in oosterbeek had 'bedankt', het voor gedaan.

mijn gedenkkruis ligt niet daar, maar bij het airborne museum hartenstein in oosterbeek. toen ik het gedenkmonument zag, lag er niks.

Reacties

Populaire posts van deze blog

ken je die mop van die wedstrijd in utrecht?

stel: je traint voor de kwart marathon van utrecht . je hebt nog nooit verder gelopen dan 8 kilometer, dus die laatste 2,5 kilometer moeten op wilskracht. dat gaat je lukken, dat weet je. je hebt een ijzersterke wil, er staat publiek langs de kant, het is schitterend loopweer en je wordt toegejuicht door familie en vrienden. je dochtertje heeft zelfs een spandoek gemaakt. maar onderweg merk je dat er iets niet klopt. je kijkt op jouw hardloophorloge: het aantal kilometers loopt maar op en dat ene woord is in de verste verte niet te zien. het woord finish. nadien hoor je van iedereen om je heen dat je geen 10,5 kilometer hebt gelopen maar 15. onbestaanbaar, maar het gebeurt. het gebeurde zondag in utrecht. tweeduizend lopers zijn misleid. maar het ging ook fout voor lopers op de halve marathon, en daar deed ik aan mee.  bekijk de kaart. iets voorbij het punt van 16 kilometer zie je dat deelnemers aan de halve marathon naar links moeten; ze moeten een lus maken....

ik ben met pensioen

ruim drie weken geleden werd ik geveld door een virusje. de meeste mensen zeggen dan de griep of iets dergelijks te hebben. bij mij blijft dit doorgaans beperkt tot een zware verkoudheid. voor mij geen reden om in bed te gaan liggen. maar met de marathon van rotterdam zo dichtbij... ik werd er agressief van. de timing kon niet ongelukkiger. en tot overmaat van ramp kreeg ik last van een hoest die maar niet wilde verdwijnen. ik zag meedoen aan de marathon van rotterdam aan gruzelementen gaan. gelukkig bood mijn huisarts uitkomst; hij gaf me een homeopathisch goedje , normaal te gebruiken bij onder meer kinkhoest, dat de hoest snel onder controle kreeg. maar wat had dit met mijn conditie gedaan? ik zal het nimmer weten, want ik ben officieel met marathonpensioen. twee marathons is genoeg. mijn lijf is er vanwege polyneuropathie en ook nog eens het gebruik van rosuvastatine niet bepaald geschikt voor. en ik heb er qua training te weinig voor over (ik loop maximaal 3 à 4 keer per ...

met je afsluitdijk!

ik ben in mijn leven misschien 4 à 5 keer op de afsluitdijk geweest. de laatste keer was jaren geleden, ik weet niet eens meer wanneer. maar de passage van gisteren zal ik nooit vergeten. ik was namelijk te voet, op hardloopschoenen. we schrijven eerste paasdag 2017. het plan de afsluitdijk over te steken komt van de burelen van omroep gelderland. daar werken, ik incluis, enkele fanatieke en minder fanatieke hardlopers. met twee van hen sloot ik een pact: rennen over de afsluitdijk. dat idee kwam uit de koker van nieke hoitink. vorig jaar zou ze meedoen aan de officiële afsluitdijk open , maar dat evenement ging op het laatste moment niet door. nieke en haar gezin waren al neergestreken op een camping in de buurt van de start toen de organisatie besloot de stekker er uit te trekken. balen voor nieke en al die anderen die zich hadden ingeschreven. ik had sowieso besloten thuis te blijven. helemaal de afsluitdijk over? ben je gek of zo? ja dus. nieke wilde en zou de afsluitdijk o...